OVER ONS

HET BOSTHERAPIECENTRUM

Het ontstaan en onze visie

Met behulp van gecertificeerde natuur- en forestbathing gidsen, psychologen en adviseurs zorgt het Bostherapiecentrum ervoor dat deelnemers op een andere wijze kennis maken met de natuur door figuurlijk (en letterlijk) ondergedompeld te worden in het bos. Door jarenlange ervaring worden verschillende invalshoeken van bosbaden aangeboden met als doel 'jezelf verbinden met de natuur'.

Therapie is veel meer dan alleen een boswandeling. Hoewel de meeste fysiologische en mentale gezondheidsvoordelen voortkomen uit de eenvoudige blootstelling aan de natuurlijke omgeving, werkt een begeleide ANFT Bostherapie-wandeling ook om de beschadigde relaties die mensen met zichzelf hebben te herstellen. Dit is waar een bekwame gids, opgeleid om samen te werken met het land, de deur kan openen naar een diepere en zinvollere ervaring.


Association of Nature and Forest Therapy

Wat onderscheidt ANFT: de methoden en praktijk zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwd onderzoek in de gezondheidswetenschap. De bostherapie-gidsen leren een standaardreeks van technieken aan die deelnemers helpen om de volledige gezondheidseffecten van bosbaden te ervaren. De standaardreeks biedt een sterk raamwerk dat deelnemers helpt vertragen, hun zintuigen wakker maakt en opnieuw contact maakt met de meer dan menselijke wereld, en het is cultureel neutraal, zodat het creatief kan worden aangepast aan het werken met een diversiteit aan culturele achtergronden. Het Bostherapiecentrum werkt binnen het paradigma van holistische genezing; de geneeskunde van het bos is een complexe wellness-ervaring, goed voor het lichaam, de geest en de ziel.

A Forest Therapy Guide werkt met het bos als partner, om het welzijn en de genezing van zowel mens als natuur te ondersteunen. De gids is geen therapeut; het bos is de therapeut. Gidsen helpen anderen de deuren van hun zintuigen en oprechte aanwezigheid te openen, zodat ze volledig een helende relatie kunnen aangaan met het bos en andere plaatsen in de menselijke wereld en alles daaromheen.

TEAM

De gidsen

KVK-nummer : 82300941
Ingrid Booster >
Ingrid is een Shinrin-Yoku gids gecertificeerd door de internationale Association of Nature and Forest Therapy, gecertificeerd IVN-natuurgids én oprichter van het Bostherapiecentrum. Als kind was ze altijd in de natuur te vinden: bomen klimmen, slootje springen en liggen in het gras. Want door het bos kwam ze in aanraking met het gevoel echt vrij te zijn.
Nu is haar passie en missie het begeleiden van mensen die een diepe verbinding (willen) voelen met het grote geheel van de natuur, met zichzelf en met anderen. De focus ligt daarbij altijd op de relatie tussen mens en natuur, eigen kracht, diepe ontspanning en de wijsheid van het eigen lichaam. Met haar passie voor ondernemen, natuur en achtergrond in de gezondheidszorg begeleidt Ingrid haar deelnemers tijdens wandelingen in haar thuisgebied, de Schoorlse en Bergense bossen.
KVK-nummer : 82367620
Allet Geertman >
Allet Geertman is een gecertificeerd IVN-natuurgids en Sensikids coach. Als klein meisje was ze altijd in het bos te vinden en voelde ze zich thuis bij alles wat groeit en bloeit. Die betrokkenheid bij de natuur loopt als een rode draad door haar leven, evenals de passie voor onderwijs. Wat is mooier dan kinderen en volwassenen op een ongedwongen manier in aanraking te brengen met de verbindende oerkracht van de natuur en hierdoor met zichzelf? Forest Guiding is voor Allet dé methode om iedere deelnemer te laten ervaren dat je in de natuur antwoorden kunt krijgen op vragen waar je niet eens van bewust was.
KVK-nummer : 82442193
Ton Bremer >
Ton is een gecertificeerd IVN-natuurgids en Reiki-beoefenaar. Een wandelaar op blote voeten? De kans is groot dat je Ton tegen het lijf bent gelopen. Voor hem is een wandeling in de natuur een echte ‘prikkelende’ belevingstocht. Alle zintuigen doen mee! Maar let op, voor deze gecertificeerd IVN-natuurgids hoeft niets en kan alles. Voor hem is het bos de plek om in alle vrijheid te ontdekken wat jij nodig hebt; jouw intuïtie en nieuwsgierigheid zullen leidend zijn. Ook de meditatieve onderdelen van Shinrin-Yoku spreken hem aan. Als gids zet hij graag dat deurtje open waarin de natuur zich ontvouwt en je tot een persoonlijke diepere ervaring komt. Het bos geeft je precies wat je nodig hebt. Kom maar en geniet!

ADVISEURS

De achterwacht

SAMENWERKING

In samenwerking met

Dopersduin >

Het Bostherapiecentrum organiseert een aantal keren per jaar een driedaagse bosretraite en werkt daarbij nauw samen met groepsaccomodatie Dopersduin, gelegen op een prachtige locatie in de Schoorlse duinen. Vanuit deze inspirerende plek vinden de wandelingen plaats en in de avonduren is het er heerlijk ontspannen. Gezamenlijkheid is belangrijk, er wordt samen gegeten, maar er is ook ruimte om even op jezelf te zijn.

Dopersduin website

Staatsbosbeheer >

Het Bostherapiecentrum werkt nauw samen met de boswachters en draagt 10% per deelnemer af aan Staatsbosbeheer in het kader van Support for Nature.
Staatsbosbeheer beheert een kwart van ‘het groene erfgoed’ van Nederland, zo ook de bossen van Schoorl en Bergen, het wandelgebied van het Bostherapiecentrum. Net als voor het Bostherapiecentrum is voor Staatsbosbeheer het bos een plek om optimaal tot verbinding te komen met de natuur en te koesteren. Daarnaast zet men zich in om het bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden.

Staatsbosbeheer website

PWN >

Het Bostherapiecentrum werkt nauw samen met PWN en de boswachters. Er wordt ook een bijdrage aan PWN afgedragen voor dit natuurgebied. PWN beheert in opdracht van de Provincie Noord-Holland ruim 7.300 hectare duingebied, waaronder het Noordhollands Duinreservaat. Daarnaast zorgt PWN voor heerlijk, schoon drinkwater en onderhouden de prachtige duingebieden in Noord-Holland. Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

PWN website

IVN >

Het Bostherapiecentrum is lid van het IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Onze gidsen Ingrid, Ton en Allet leerden elkaar kennen tijdens de opleiding voor natuurgids van deze organisatie. Net als het Bostherapiecentrum wil het IVN natuurbeleving en bewustwording van duurzaamheid stimuleren.

IVN website